top of page
John-Nieland

COBRA, DE VOLGENDE GENERATIE

maart 2015

De CoBrA-groep werd opgericht in 1948 en zorgde voor een vernieuwing in de moderne kunst. John Nieland wordt al jaren geassocieerd met deze revolutionaire naoorlogse kunstbeweging. Hij schildert vanuit de materie net als de CoBrA-leden. Direct en spontaan zonder vooropgezet plan. Nieland streeft ernaar het erfgoed van de CoBrA beweging in ere te houden. Daarom zoekt hij internationale kunstenaars die net als hij streven naar ongedwongen, experimentele kunst.

In 1996 richtte Nieland kunstenaarscollectief ‘La Mütta’ op in Amsterdam. De groep bestond uit beeldend kunstenaars, componisten, filmmakers, modeontwerpers en designers. De kunstenaars bundelden hun krachten om een vuist te maken tegen de gevestigde orde. Het werk van ‘La Mütta’ bestaat uit een korte speelfilm, foto’s, schilderijen, mode en muziek.

De maatschappelijk betrokken Nieland slaat nu een nieuwe weg in om zijn creatieve boodschap uit te dragen. Tijdens zijn reizen ontmoette hij uiteenlopende spirituele en markante persoonlijkheden. Hieruit vloeide de mogelijkheid te exposeren in Antwerpen voort. Onder de naam Sungod toont Nieland spontane, fantasierijke schilderijen vol symboliek en mystiek. Hierbij heeft hij zich laten inspireren door verschillende culturen en de zon staat centraal in al het werk. Tijdens deze expositie brengt Nieland, als eerbetoon, een hommage aan de Belgische CoBrA-leden Christian Dotremont en Pierre Alechinsky.

John Nieland (1966) werd geboren in Groningen en groeide op in Friesland. Al op jonge leeftijd bleek hij creatief talent te bezitten. Hij volgde enkele jaren de Rietveld Academie te Amsterdam. Hij schildert en houdt zich daarnaast ook bezig met de rol van kunst en kunstenaars in de maatschappij. Omdat hij moeilijk kan functioneren binnen systemen leeft hij een sober, antimaterialistisch bestaan. Hij woont antikraak in een oude Rechtbank in Nederland. Een vervallen schoolgebouw gebruikt hij als atelier. Het leven is zijn grootste vriend en inspiratiebron. Kunstzinnige uiting is voor Nieland een levensbehoefte.

Het werk van Nieland bestaat uit bonte, fantasierijke figuren. Hij schildert precies zoals hij leeft, een kleurrijke chaos weerspiegeld op doek. Al van kinds af aan overheerst bij hem de drang om te creëren. Dat uit zich niet alleen in beeld maar ook in muziek en film. Zijn kunstwerken beelden een zoektocht uit naar geluk, vrijheid en rust. Het is werk met een duidelijke boodschap, vol symboliek.

<       >

bottom of page