top of page
PHOTO-slag-om-de-Schelde-.jpg

KUNSTPROJECT 'SLAG OM DE SCHELDE'

September 2019

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de slag om de Schelde plaatsvond. Om stil te staan bij deze gebeurtenis heeft Stichting Filmalot in samenwerking met Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, Film by the Sea, Zeeland Film Commission en het Bevrijdingsmuseum Zeeland bedacht om vijf beginnende filmakers de kans te geven een korte film te maken over deze historische dag. Zij ontvangen een startkapitaal van € 10.000 van Filmalot.

Vlucht naar de vrijheid

Korte film project

Uit 45 inzendingen is het bedrijf Action Reaction van regiseur Justin Heyl, samen met vier andere filmmakers gekozen om een korte film te maken over de slag om de Schelde. De film van Heyl ‘Het Pamflet’ genaamd, verschijnt in april 2020. 

“De film die we gaan maken speelt zich af tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, in Westkapelle te Zeeland. Gebaseerd op het boek “Ze was 16” van Marlies Allewijn. Action Reaction gaat hiermee wederom een ambitieus project aan van epische proporties!” aldus Justin Heyl.

Naast het startbedrag zijn meer fondsen nodig om deze film tot een mooi eindproduct te brengen. Crew, acteurs, technici en andere medewerkers hebben aangeboden zich belangeloos in te zetten voor dit project. Ook is een kunstproject opgezet om fondsen te werven en meer bekendheid aan de film en de Slag om de Schelde te geven.

Kunstproject

Kunstenaar John Nieland heeft aangeboden om vier kunstwerken te maken die in beeld brengen wat 75 jaar geleden in Zeeland is gebeurd. Zelf heeft de schilder familiebanden met Zeeland en draagt dit project daarom een warm hart toe. Om goed over te brengen wat er 75 jaar geleden in Zeeland gebeurde, heeft Nieland twee Zeeuwse zussen Carla Guit-Evers en Ine Janse-Evers gevraagd te vertellen over hun herinneringen van de oorlogstijd en de impact van de oorlog op hun leven en dat van hun geliefden. Ine (1938) en Carla (1941) werden geboren in een ambtenaren gezin in West Zeeuws Vlaanderen. Hun vader Pieter Jacobus Evers was dienstplichtig en ten tijde van de mobilisatie en oorlog actief als luitenant.

“Terwijl de Zeeuwse zusjes vertellen over hun ervaringen en de verhalen van hun familie in de oorlogstijd in Zeeland, probeer ik hun emoties en intensiteit van deze verhalen op een vrije manier vast te leggen in een symbolisch kunstwerk,” aldus  Nieland. 

John-Nieland-Vlucht-naar-de-vrijheid
Vage Herinneringen Slag om de Schelde
bottom of page