top of page
Basic-Existence-Close-Encounter-John-Nie
Naarder-Nieuws-Basic-Existence
Stil Verleden
Gooi-en-Eemlander-23-april-2016
Heimwee
Expositie-John-Nieland-Basic-Existence
Filmfragment
Gonzo-Circus-Basic-Existence
Close Encounter
Four Seasons
John-Nieland-Jules-Deelder

JULES DEELDER OPENT EXPOSITIE JOHN NIELAND

april 2016

John Nieland, bekend vanwege zijn bijzondere expressieve schilderstijl, exposeert van 22 april tot en met 29 mei in Naarden-Vesting bij Mark Haasnoot Fine Arts.  Nieland schildert volgens het principe van CoBrA, een spontane uitdrukkingswijze waarbij de oorsprong van het creëren centraal staat.


In zijn jonge jaren richtte Nieland kunstenaarsgroep ‘Lamütta’ op om een vuist te maken tegen de gevestigde orde. Deze Amsterdamse groep bestond uit beeldend kunstenaars, dichters, componisten, filmmakers en designers waaronder Herman Brood en Karel N.L. Grazell. Het werk van Nieland kenmerkt zich voornamelijk door heldere kleuren en fantasiefiguren.


Tegenwoordig exposeert Nieland regelmatig in binnen- en buitenland.

De schilderijen uit de nieuwe serie ‘Basic Existence’ gaan over individuele vrijheid. Iedere persoon heeft als uniek wezen verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden en zijn eigen lot. De mythische figuren in de schilderijen beelden symbolisch de zin van het leven uit. Nieland schildert met alles wat voor handen ligt. De olieverf is in dikke lagen aangebracht op handgemaakte doeken. Hierdoor krijgen de werken een bijna driedimensionale uitstraling. De heldere kleuren, vele verflagen en speciale formaten maken ieder werk uniek.

“Mijn werk ontstaat vanuit het niets. Met een ‘clear mind’ sta ik voor het witte doek en laat ik me leiden door mijn onderbewustzijn. Ik schilder in afzondering waarbij muziek me begeleidt in mijn creatieve proces. Spirituele figuren uit de oudheid vertaal ik naar de moderne tijd. Het blijft een mysterie hoe mijn kunst precies ontstaat,” aldus Nieland.

Opening

Dichter, DJ en schrijver Jules Deelder opent expositie ‘Basic Existence’ op zondag 24 april op feestelijke wijze.  De vrije spirit van Deelder en zijn voorliefde voor jazzmuziek komen overeen met de vrije en geïmproviseerde uiting in de werken van Nieland. Twee uitersten met raakvlakken. (Voor kaarten: nieland.john@gmail.com)

Mark Haasnoot Fine Arts is gevestigd in het pittoreske Naarden-Vesting aan de Marktstraat 36. Voorafgaand aan de opening vindt op vrijdag 22 en zaterdag 23 april een preview plaats. De galerie is gemakkelijk bereikbaar per auto, fiets en zelfs met de boot. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Jules-Deelder-opening-expo-Nieland
bottom of page