top of page

Kunstenaarscollectief bezoekt Ferwert

augustus 2023

E X P O S I T I E 'bestemming onbekend' Noardeast Fryslân
9 september - 9 oktober 2023

Kunstenaars John Nieland, Marion Bloem en Joost de Jonge exposeren van 9 september tot en met 9 oktober individuele en gezamenlijke werken in de Nieuwe Smederij in Ferwert, onder de titel ‘bestemming onbekend’ Noardeast Fryslân.

 

De expositie is onderdeel van Nielands reis 'bestemming onbekend' die van start ging in november 2022 in het Herman van Veen Arts Center en waarin Nieland op zoek gaat naar verbinding en samenwerking met kunstenaars over de gehele wereld. Een reis die mede leidde tot de totstandkoming van het internationale kunstenaarscollectief DUJA. Marion Bloem opent op 9 september de tentoonstelling met een korte poëzie lezing uit eigen werk en John Nieland zal zijn ervaringen met DUJA in Japan delen. 

Nieland - expressionistisch kunstenaar - tevens woonachtig in 't Gooi, streek ruim twee jaar geleden neer in Ferwert. Zoekend naar vaste grond en een mogelijkheid te landen in en te verbinden met zijn nieuwe omgeving, ontstond het idee te exposeren in 'eigen dorp' en kunstenaars Bloem en de Jonge van het door hem opgerichte kunstenaarscollectief DUJA uit te nodigen.

De expositie 'bestemming onbekend’ Noardeast Fryslân toont een collectie schilderijen die je meenemen in de kleurrijke, chaotische, soms surrealistische en toch vaak ook aan realisme grenzende wereld van de kunstenaars, waarbij de verschillende stijlen en werkwijzen elkaar vinden, maar soms ook 'schuren'. Met een open houding en zonder vastomlijnd concept onderzoeken de kunstenaars eigen en elkaars drijfveren en werkwijzen waarin herkenning en vervreemding dicht bij elkaar liggen.

John Nieland

Voordat John Nieland zich geheel aan de beeldende kunst wijdde, begaf hij zich ook op vele andere kunstzinnige gebieden, zoals film, dans en muziek. Zijn werk heeft een eigen stijl met een sterke neiging naar het abstracte, geïnspireerd op kunst uit de tijd van CoBrA. De kleurrijke werken kenmerken zich door dik opgebrachte verflagen waarin hij emoties uit het verleden vast legt. Na een eerste expositie in 1996 in Amsterdam, exposeert Nieland regelmatig in binnen- en buitenland, waarin hij samenwerkte met beeldend kunstenaars, componisten, filmmakers, modeontwerpers en designers waaronder Herman Brood, Karel N.L. Grazell, Eddy Zoey, Herman van Veen en Takeshi Matsunagata.

 

Marion Bloem

Schrijfster, kunstenares en filmmaakster Marion Bloem, houdt zich sinds 1986 serieuzer bezig met beeldende kunst. Zij  ontmoette Nieland naar aanleiding van zijn tentoonstelling in het Herman van Veen Arts Center en was direct gecharmeerd van een mogelijke samenwerking. Van meet af aan werkt Bloem graag met andere kunstenaars samen, zoals met haar zus Joyce Bloem, Richard Smeets, Michel van Overbeeke en Jan Montyn, omdat zij het werkproces interessanter vindt dan het eindproduct. Aanvankelijk schilderde Bloem voornamelijk ‘gemengde techniek op papier, later stapte zij over op olieverf en acryl. Bloem heeft regelmatig in Nederland en België, maar ook al in andere Europese steden en in Dhaka (Bangladesh) en Japan geëxposeerd. Vanwege de mantelzorg voor haar moeder en de ziekte van haar echtgenoot heeft ze in de afgelopen jaren niet meer willen exposeren en alleen haar galerie-atelier in Amsterdam af en toe open gehad voor muzikale literaire bijeenkomsten. 

 

Joost de Jonge

Joost de Jonge, is een Nederlandse kunstschilder wiens schilderijen een gedereguleerd gevoel van ruimte en richting weerspiegelen, kleurrijk en uitnodigend tot introspectie en verwondering. Hij schildert al vanaf zijn derde, maar op zijn zevende wist hij het zeker: hij moest en zou kunstenaar worden! Hij studeerde cum laude af aan de HKU Vrije Schilderkunst en heeft sindsdien wereldwijd geëxposeerd. Menig werk vond zijn weg naar belangrijke bedrijfs- en privécollecties, in Atlanta, LA, New York City, Turijn, Utrecht, Genève, Wenen en Madrid. Ook bracht De Jonge een aantal boeken uit. In zijn meest recente boek ‘Water on Water’ draait het om wisselwerking en presenteert hij zijn gedichten gemaakt over zijn schilderijen en ook schilderijen op basis van gedichten en essays. Grote namen als Mary Ann Caws een beroemd Amerikaanse schrijfster, kunsthistorica en literatuurcriticus en de Belgische auteur Peter Franck werkten mee aan de creatieve wereldwijde samenwerking.

De expositie opent op 9 september om 13.00 uur. Wees welkom en kom kennismaken!

De Nieuwe Smederij is gevestigd in de voormalige, oude smederij aan de Gasthuisstraat 3a in Ferwert en biedt ruimte voor wisselende exposities van inspirerende kunstenaars. Geopend op donderdagen, elke 2e en laatste zaterdag van de maand en op afspraak. 

Duja
bottom of page